oma kirja- ja linkkiluettelo

Kokoan tänne muistini tueksi listaa itseäni kiinnostavista kirjoista ja nettisivuista. Jos listasta on iloa ja hyötyä jollekulle muullekin samoista aihepiireistä kiinnostuneelle, niin se on mukavaa!

---

Terapeuttiseen kirjoittamiseen liittyviä kirjoja, artikkeleja ja linkkejä:

Kirjat ja artikkelit:

Bolton, Gillie (2005) Reflective practice. Writing and professional development. London: Sage Publications.
Esittelee kirjoittamisterapian käytäntöjä ja osa-alueita. Mm. "kuuden minuutin kirjoittaminen". Ks. myös muut Boltonin teokset!

Booth, Roger J. & Petrie, Keith J. (2002) Emotional expression and health changes: Can we identify biological pathways? Kirjassa Lepore Stephen J. & Smyth, Joshua M. (eds.) The writing cure. How expressive writing promotes health and emotional well-being. Washington, DC: American Psychological Association 2002, pp. 157-75.
Biologia terapeuttisen kirjoittamisen terveysvaikutusten taustalla: 
Tärkeistä tapahtumista kirjoittaminen on yhteydessä immuunisysteemin positiivisiin muutoksiin. Jos traumaattista tapahtumaa ei ole assimiloitu tarpeeksi, neuroimmuunisysteemi saa aikaan kontekstin, jossa harmittomat antigeenit tunnistetaan uhaksi. Kun traumaattinen tapahtuma ilmaistaan kirjoittamalla, tapahtuman psykososiaalinen konteksti muuttuu ja silloin biologisella tasolla immuunisysteemi tunnistaa antigeenit eri tavalla. Aiemmin haitallinen immuunivaste muuttuu terveuttä vahvistavaksi. 

Frank, Arthur W. (1997) The wounded storyteller. Body, illness, and ethics. Chicago: The University of Chicago Press.
Sairas kääntää kohtalonsa kertomukseksi; passiivisesta uhrista tai vastaanottajasta tulee aktiivinen toimija. Sairaus voi erottaa toisista ihmisistä, mutta tarinan kertomisesta syntyy kärsimykseen side, joka yhdistää myös toisiin ihmisiin. Taustalla ajatus kommunikoivasta ruumiista. 

Horney, Karen (1942) Self-analysis. New York: W.W. Norton.
Horney käyttää itsetutkiskelun välineenä vapaata assosiaatiota ja kirjoittamista osana sitä, vrt. Gillie Boltonin "kuuden minuutin kirjoittaminen" (kirjassa Reflective practice), jossa kirjoitetaan pysähtymättä, mitä mieleen tulee. Horneyn ajatukset Celia Huntin teorian taustateoriana.

Hunt, Celia (2006) Therapeutic dimensions of autobiography in creative writing. London: Jessica Kingsley Publishers.
Fiktiivisten elämäntarinoiden kirjoittaminen auttaa reflektoimaan omaa elämää turvalliselta etäisyydeltä. Tausta: Karen Horneyn teoria.

Moskowitz, Cheryl (1998) The self as a source. Kirjassa Hunt, Celia & Sampson, Fiona (eds.) The self on the page. Theory and practice of creative writing in personal development. London: Jessica Kingsley Publishers, pp. 35-46.
Fiktiiviset narratiivit: kirjoittajan minuuden eri puolista luodaan fiktiiviset hahmot nimineen ja elämäntarinoineen, esim. sairas ja terve minä. Tavoitteena on eri puolien integroituminen ja minän eheytyminen.

Progoff, Ira (1992) At a journal workshop. Writing to access the power of the unconscious and evoke creative ability. New York: Jeremy P. Tarcher / Penguin.
Strukturoidun päiväkirjakirjoittmisen harjoitus.


Sanat että hoitaisimme. Terapeuttinen kirjoittaminen (2009), toim. Juhani Ihanus. Duodecim.  

Nettisivut:

Psykologi James W. Pennebakerin kotisivut
www.psy.utexas.edu/Pennebaker
Itseäni kiinnostava Pennebakerin esittämä keskeinen ajatus ja tutkimuksen kohde: traumaattisista, stressaavista tai emotionaalisesti järkyttävistä elämänkokemuksista kirjoittaminen, joka yhdistää toisiinsa tunteet ja tosiasiat, voi lyhytkestoisestikin tapahtuvana toimintana edistää fyysistä terveyttä ja mielenterveyttä.

Suomen kirjallisuusterapiayhdistys
www.kirjallisuusterapia.net

The Centre of Medical Humanities, University College London
www.ucl.ac.uk/pcps/education/cmh


Fiktiivinen, puolifiktiivinen ja omaelämäkerrallinen kirjallisuus, jossa teemana sairaus ja sairastaminen: 

Kirjat:

Butler, Sandra & Rosenblum, Barbara (1991) Cancer in two voices. San Francisco: Spinsters Book Company.
Rintasyöpään menehtynyt sosiologi Barbara Rosenblum kuvaa partnerinsa kanssa kirjoittamassaan kirjassa mm. sitä, miten sairaus, sairastaminen, kipu ja hajoava ruumis kokemuksena pakenee ja hylkii sanoja ja sanallistamista ja miten yhteinen jaettu maailma ja kokemus alkaa näyttäytyä illuusiona. 

Nettisivut:

Lääkäri J.K. Aronsonin lista sairaus-kokemuksia käsittelevästä kirjallisuudesta, "autopatografioista": 
http://www.clinpharm.ox.ac.uk/JKA/patientstale